Hayatımızda her gün yeni bir şeylere sahip olmanın içgüdüsel dürtüleri ile yaşayıp gidiyoruz. Yeni eşya almak, yaşamın yeniliklerine uymak, bu dürtülerimizde bizlere ne sınır tanıyor ne de önümüze set koyuyor. Tüm aile fertleri şahsi eşyadan, ev eşyasına kadar her şeyi yenilemek için büyük bir yarışın içerisinde buluyorlar kendilerini. Değişen çağımızda teknolojiyle insan rekabet eder bir durumda o kulvarda koşturup gidiyor. Oysaki bundan 15-20 yıl öncesinde alınan eşyalar eskiyene, işe yaramayıncaya kadar kullanılıp yerine yenileri alınırdı. Şimdilerde ise bu anlatılanın ters mantığına uygun bir model oluştu. Kısacası kullanıyor ve atıyoruz.
Atıklarımız son yıllarda yeni bir sektörün ön plana çıkmasını sağlayan en önemli aktörlerden biri olmuş ve geri dönüşüm sektörünü gündeme getirmiştir. Bu sektör hurdacılık ve hurda sektörü için önem taşımaktadır. Atıkların geri dönüşüm sistemlerinde değerlendirilip işleme sahip tutulması sektörde bu işi yapan kurum ve kuruluşların, tedarikçilerin, hurdacıların hem kendilerine, hem de ülke ekonomisine büyük katkıları olması, istihdam yaratmasına öncülük etmiş ve faydalar sağlamıştır.
Hurdacılık sektörünü geri dönüşüm sektörüyle birlikte düşünüldüğünde işlemsel görevlerde ve değerlendirme aşamalarında çok önemli bir konu olduğunu unutmamak gerekiyor. Hurda diğer atıklarla aynı kefeye konulmuyor. Hurdanın kendi içinde bulunduğu sektörde belirli kalemlerde belirli fiyatlara sahip olması katık maddelerden bu kavramı birbirinden ayıran önemli özelliklerden biri. Diğer bir hususiyeti ise çevre kirliliği oluşturmadan geri dönüşüme uygunluk sağlaması. Hurda topraktan aldığını toprağa veriyor. Yine kazanımlarla kendini yenileyen bir şekil oluşturarak karşımıza farklı versiyonlarla çıkıyor. Üstelik yeni bir sektör yaratmanın verdiği hızla üretmeye devam ediyor. Yani teknolojiyi yaratarak insan yaşamına servis yapıyor. Hedef kitle yine insan.
Geri dönüşüm kazançlı bir sektör olmasına karşın uzun zaman isteyen, zahmetli, kategorik işlemlere maruz kalan, uzantısında yeni sektörlere yelken açan çok büyük bir gemi. Araştırma ve uygulama safhalarında geri dönüşümde neyin nereye göre nasıl dönüştürülmesi gerekliliği konusunda hassasiyet gösteren enteresan bir sektör. Hurdacılardan ve toplama merkezlerinden alınan mallar geri dönüşüm laboratuarlarında büyük titizlik ve Ar-Ge sürecinden sonra piyasa taleplerine göre değerlendirilip üretilmekte..
Geri dönüşümün ilk basamağı evler ve ofisler.. Hurdalar buralardan toplanıyor geri dönüşüm sistematiği içerisinde ayrıştırılıp farklı ürünlerle tekrar can buluyor. Geri dönüşüm sektörü Çevre Kanunları ve bu kanunların getirdiği yönetmelikler doğrultusunda işlevsellik göstermektedir. Uygulamaya konulan projelerle; Enerji tüketimlerinde ekonomik boyutlarda büyük oranda enerji tasarrufu sağlayan sektörde atık değerleri ve çevre kirliliği azalmakta daha az çöp oluşmasına yol açmaktadır.